Τα ψάρια θα πρέπει να καταναλώνονται στην εποχή τους! Ως εποχή του κάθε ψαριού ορίζεται εκείνο το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί.

Έτσι προσλαμβάνουμε τη μέγιστη θρεπτική αξία, αλλά παράλληλα προστατεύουμε και το περιβάλλον.

 Τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D,  σελήνιο και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι με την κατανάλωση ψαριών 2-3 φορές / εβδομάδα ασκούμε καρδιοπροστατευική δράση.

Τώρα που το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και τραβάει το ψαράκι δίπλα στη θάλασσα ας διαβάσουμε κάποια βασικά πράγματα όπως ποια είναι η εποχή του κάθε ψαριού και πως ξεχωρίζουμε τα φρέσκα ψάρια!

Η κατάλληλη εποχή των ψαριών:

Άνοιξη: Παλαμίδα, Σπάρος, Mένουλα, Συναγρίδα, Πέρκα, Xάνος, Σκορπιός, Γωβιός, Στήρα, Σφυρίδα, Pοφός, Xέλι.

Kαλοκαίρι: Kουτσομούρα, Mελανούρι, Tσιπούρα, Παλαμίδα, Λυθρίνια, Σπάρος, Kολιός, Σαρδέλα, Σάλπα, Συναγρίδα, Πέρκα, Xάνος, Σκορπιός, Γωβιός, Στήρα, Σφυρίδα, Pοφός.

Φθινόπωρο: Tσιπούρα, Παλαμίδα, Σαφρίδια, Kοκάλια, Συναγρίδα, Πέρκα, Xάνος, Σκορπιός, Γωβιός, Στήρα, Σφυρίδα, Pοφός.

Xειμώνας: Mαρίδα, Mπαρμπούνι, Xειλού, Γόπα, Συναγρίδα, Πέρκα, Xάνος, Σκορπιός, Γωβιός, Στήρα, Σφυρίδα, Pοφός, Λαβράκι.

 

Και πριν το αγοράσουμε ας δούμε πως ξεχωρίζουμε αν είναι φρέσκο:

  • Τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά και όχι θολά
  • Το σώμα τους πρέπει να έχει λαμπερή εμφάνιση σαν μεταλλική λάμψη με ζωηρό χρώμα και να μην είναι γλοιώδη και θολά
  • Αν κρατήσουμε το ψάρι από το κεφάλι, πρέπει η ουρά και το κεφάλι να στέκονται σταθερά και να μην λυγίζουν, να έχουν δηλαδή νεκρική ακαμψία
  • Επίσης όταν πιέσουμε το σώμα του ψαριού πρέπει να επανέλθει και να μην μείνει βαθούλωμα
  • Τα βράγχιά πρέπει να είναι κόκκινα ή ροζ υγρά και να μυρίζουν θάλασσα.
  • Όσον αφορά τα λέπια, αυτά  πρέπει είναι κολλημένα στο σώμα, να μην βγαίνουν εύκολα και να γυαλίζουν

Όσον αφορά τα οστρακοειδή  (στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές, μύδια κ.α.)

  • Πρέπει να τα αγοράζουμε ζωντανά.
  • Το κέλυφος να είναι κλειστό και να ανοίγει με δυσκολία
  • Στο εσωτερικό τους υπάρχει θαλασσινό νερό και να μυρίζει όμορφα θάλασσα

Οπότε συμπεραίνουμε πως πρέπει να εμπιστευτούμε τις αισθήσεις μας ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Καλά μαγειρέματα και καλό καλοκαίρι!

Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δαλάτση Βασιλική

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2016 - Power by xologo

Για ραντεβού καλέστε μας στο 25510 88648